Mniszek lekarski to wszechstronna roślina, która rośnie praktycznie wszędzie. Jej właściwości lecznicze były znane już naszym przodkom. Sok z mniszka lekarskiego to naturalny sposób na wzmocnienie odporności i wsparcie pracy wątroby. Przygotowanie tego zdrowotnego napoju jest proste, a efekty jego działania mogą nas pozytywnie zaskoczyć.

Kiedy zbierać mniszek lekarski na sok?

Najlepszy okres na zbieranie mniszka to wczesna wiosna, gdy roślina zaczyna kwitnąć. Zbiór mniszka lekarskiego powinien odbywać się w słoneczny dzień, najlepiej między godziną 10 a 14, kiedy roślina jest najbardziej nasycona cennymi składnikami.

Wybierajmy miejsca oddalone od dróg i terenów przemysłowych. Mniszek powinien być świeży i pozbawiony śladów chorób czy szkodników.

Potrzebne składniki i narzędzia

Do przygotowania domowego soku z mniszka potrzebujemy:
– świeżo zebrane kwiaty mniszka
– cukier lub miód
– wysterylizowane słoiki
– gaza lub sito
– duży garnek
– drewniana łyżka

Pamiętajmy o dokładnym umyciu wszystkich narzędzi przed rozpoczęciem pracy.

Sposób przygotowania soku z mniszka

Przygotowanie rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia kwiatów. Usuwamy zielone części, zostawiając same żółte główki. To kluczowy etap, który wpłynie na końcowy smak napoju.

Kwiaty zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Proces robienia soku z mniszka wymaga cierpliwości – po przestudzeniu, odcedzamy płyn przez gazę.

  Olej z mniszka lekarskiego - jak go zrobić w domowych warunkach?

Do powstałego wywaru dodajemy cukier lub miód w proporcji 1:1. Ponownie podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików.

Właściwości i zastosowanie soku z mniszka

Sok z kwiatów mniszka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy A, B, C i D oraz minerały, w tym żelazo i potas. Wspomaga pracę wątroby i wspiera proces trawienia.

Stosujemy go rozcieńczony z wodą, 2-3 razy dziennie po łyżce. Można też dodawać go do herbaty lub innych napojów. Przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu zachowuje właściwości nawet przez rok.

Na co zwrócić szczególną uwagę?

Podczas przygotowywania soku kluczowa jest sterylność. Wszystkie naczynia muszą być idealnie czyste. Unikajmy zbierania roślin po deszczu – wtedy zawierają najwięcej wody, a sok będzie mniej wartościowy.

Nie przesadzajmy też z ilością spożywanego soku. Jak każdy naturalny specyfik, powinien być stosowany z umiarem i rozwagą.