Jajko jako źródło wapnia – jak wiele go zawiera?

Wapń to jeden z najważniejszych składników mineralnych w naszym organizmie. Często szukamy jego źródeł w produktach mlecznych, zapominając o innych wartościowych produktach. Jajko jako źródło wapnia może być świetną alternatywą, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy. Przyjrzyjmy się bliżej, ile wapnia zawiera jajko i dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.

Znaczenie wapnia dla organizmu

Wapń jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ten kluczowy pierwiastek pełni wiele istotnych funkcji – jest głównym budulcem kości i zębów, uczestniczy w przewodnictwie nerwowym, a także ma znaczący wpływ na pracę mięśni i wydzielanie hormonów [1].

Zawartość wapnia w jajku

Analizując zawartość wapnia w jajku, warto przyjrzeć się poszczególnym jego częściom:
– Białko jaja kurzego zawiera około 10 mg wapnia
– Żółtko jaja kurzego jest bogatsze w wapń i zawiera 136 mg tego pierwiastka
– Całe jajko dostarcza około 40 mg wapnia [2][3]

Warto zaznaczyć, że proszek jajeczny charakteryzuje się jeszcze wyższą zawartością wapnia – aż 193 mg [2].

Skorupka jaja – niedocenione źródło wapnia

Skorupki jaj są naturalnym źródłem wapnia o dużej przyswajalności. Składają się głównie z węglanu wapnia pochodzenia zwierzęcego [1][4]. Co ciekawe, biodostępność wapnia ze skorupek jest znacznie wyższa niż z syntetycznych suplementów:
– Drobno zmielone skorupki – 34,8% przyswajalności
– Grubo zmielone skorupki – 21,3% przyswajalności
– Syntetyczny węglan wapnia – tylko 13,7% przyswajalności [1]

  W jakich produktach spożywczych znajdziemy najwięcej witaminy E?

Struktura i właściwości skorupki jajka

Skorupka jaja powstaje w procesie biomineralizacji w organizmie kury [1][4]. Jej struktura jest niezwykle interesująca:
– 95% stanowią związki nieorganiczne (głównie węglan wapnia)
– 5% to związki organiczne (białka i kwasy tłuszczowe) [1][5]

Korzyści zdrowotne ze spożywania skorupek jaj

Sproszkowane skorupki jaj mają pozytywny wpływ na stan kości i chrząstek. Badania wykazały, że:
– Stymulują różnicowanie się chondrocytów
– Przyspieszają odbudowę chrząstki stawowej
– Pomagają obniżyć poziom fosforu we krwi
– Ograniczają wchłanianie tłuszczów nasyconych
– Wspierają remineralizację uszkodzonego szkliwa [1][4]

Dodatkowo, zawarte w skorupkach jaj związki strontu wykazują podwójne działanie: hamują aktywność osteoklastów (komórek kościogubnych) przy jednoczesnym pobudzaniu osteoblastów (komórek kościotwórczych) [5].

Źródła:
[1] https://yango.pl/blog/skorupki-jaj-cenne-zrodlo-wapnia-b610.html
[2] https://optymalnewybory.pl/produkty-bogate-w-wapn/
[3] https://dietly.pl/blog/jajko-kcal-waga-i-wartosci-odzywcze
[4] https://apteline.pl/artykuly/zdrowe-swieta-co-sie-kryje-w-skorupce-jaja
[5] https://www.ajwendieta.pl/najlepsze-zrodlo-wapnia-skorupka-jaja/