Mniszek lekarski czy mlecz? To pytanie, które zadaje sobie wielu z nas. Te popularne żółte kwiaty, rosnące niemal wszędzie, bywają różnie nazywane. Warto jednak wiedzieć, że istnieją między nimi pewne różnice, a powszechnie używane określenia nie zawsze są prawidłowe.

Czym różni się mniszek lekarski od mlecza?

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to roślina lecznicza o charakterystycznych żółtych kwiatach i pierzastych liściach. Posiada gruby, palowy korzeń oraz charakterystyczne „dmuchawce”, czyli owoce z puchatymi aparatami lotnym.

Z kolei mlecz polny (Sonchus arvensis) należy do zupełnie innej rodziny botanicznej. Ma bardziej postrzępione liście i mniejsze kwiaty. Jego łodyga jest rozgałęziona, a owoce nie tworzą tak spektakularnych dmuchawców jak mniszek.

Popularny błąd w nazewnictwie

Określenie „mlecz” w odniesieniu do mniszka lekarskiego to powszechnie używany, ale nieprawidłowy termin. Nazwa ta wzięła się od białego soku mlecznego, który wydziela roślina po przełamaniu łodygi. Jednak zarówno mniszek, jak i właściwy mlecz zawierają ten charakterystyczny sok.

Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski to prawdziwa skarbnica właściwości prozdrowotnych. Zawiera witaminy A, B, C i D oraz minerały, w tym żelazo i potas. Wykorzystuje się go w ziołolecznictwie do:
– wspierania trawienia
– oczyszczania organizmu
– wzmacniania odporności
– poprawy funkcjonowania wątroby

Zastosowanie mniszka w kuchni

Mniszek pospolity znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Młode liście można dodawać do sałatek, a z kwiatów przygotowuje się syrop i wino. Prażony korzeń służy jako substytut kawy. Warto pamiętać, że zbierając roślinę do celów spożywczych, należy wybierać miejsca oddalone od dróg i zanieczyszczeń.

  Czy ostropest plamisty rzeczywiście rozpuszcza kamienie żółciowe?

Jak rozpoznać prawdziwego mniszka?

Charakterystyczne cechy mniszka lekarskiego to:
– pojedynczy kwiat na łodydze
– puste w środku łodygi
– liście zebrane w różyczkę przy ziemi
– charakterystyczne dmuchawce
– głęboki, palowy korzeń

Warto nauczyć się rozpoznawać tę roślinę, by móc w pełni korzystać z jej właściwości leczniczych i kulinarnych.