Oleje to naturalne źródło cennych składników odżywczych, które mogą wspierać nasze zdrowie na wielu płaszczyznach. Warto wiedzieć, które z nich warto włączyć do codziennej diety, aby czerpać z nich maksymalne korzyści. Poznaj najzdrowsze oleje do picia, które mogą pozytywnie wpłynąć na Twój organizm.

Dlaczego warto pić oleje?

Spożywanie olejów to skuteczny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Te cenne składniki wspierają pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Regularne picie olejów może przyczynić się do poprawy stanu skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo, zawarte w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) są lepiej przyswajalne właśnie w takiej formie.

Najzdrowsze oleje do codziennego spożycia

Olej lniany zajmuje czołowe miejsce wśród najzdrowszych olejów. Zawiera najwięcej kwasów omega-3 spośród wszystkich olejów roślinnych. Wspomaga odporność i działa przeciwzapalnie.

Olej z czarnuszki wykazuje silne właściwości przeciwalergiczne i immunomodulujące. Wspiera pracę układu oddechowego i pomaga w walce z infekcjami.

Olej z wiesiołka jest szczególnie polecany kobietom. Zawiera kwas gamma-linolenowy (GLA), który pomaga łagodzić objawy PMS i wspiera równowagę hormonalną.

Jak prawidłowo przyjmować oleje?

Najlepszą porą na spożywanie olejów jest poranek, na czczo. Zalecana dzienna dawka to zazwyczaj 1-2 łyżki. Oleje należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

  Na co wpływa witamina B3 w organizmie człowieka?

Pamiętaj, by nie podgrzewać olejów przeznaczonych do spożycia na zimno. Wysoka temperatura niszczy cenne składniki odżywcze i może prowadzić do powstawania szkodliwych związków.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze oleju?

Wybierając olej do picia, zwróć uwagę na:
– metodę tłoczenia (najlepsze są oleje tłoczone na zimno)
– opakowanie (ciemne szkło chroni przed światłem)
– datę przydatności do spożycia
– certyfikaty jakości

Przeciwwskazania do spożywania olejów

Mimo licznych korzyści, nie każdy powinien pić oleje. Osoby z kamicą żółciową, zaburzeniami krzepliwości krwi lub przyjmujące określone leki powinny skonsultować się z lekarzem przed włączeniem olejów do diety.

Pamiętaj o stopniowym wprowadzaniu olejów do jadłospisu. Zbyt gwałtowne rozpoczęcie suplementacji może wywołać niepożądane reakcje ze strony układu pokarmowego.