Producenci
Promocje
 Mumio oczyszczone bryłka 2 x 5g - Nami
Mumio oczyszczone bryłka 2 x 5g - Nami
38,00 zł 34,20 zł
szt.
Urinazin™ układ moczowy 30 kaps. -Pharmovit
Urinazin™ układ moczowy 30 kaps. -Pharmovit
29,90 zł 26,91 zł
szt.
Moringa oleifera 4:1  400mg -90 kaps.  Pharmovit
Moringa oleifera 4:1 400mg -90 kaps. Pharmovit
37,99 zł 34,19 zł
szt.
 Formuła na stawy regeneracja 145g - Aliness
Formuła na stawy regeneracja 145g - Aliness
89,80 zł 80,82 zł
szt.
Curcumin C3 Complex® Plus 60 kaps. - Aliness
Curcumin C3 Complex® Plus 60 kaps. - Aliness
59,90 zł 53,91 zł
szt.
Oliwa Ozonowana Ozonfix 100ml z pipetą
Oliwa Ozonowana Ozonfix 100ml z pipetą
31,99 zł 28,79 zł
szt.
Produkt dnia
Borrelin 6™ - 100 Kapsułek Borelioza - Yango
Borrelin 6™ - 100 Kapsułek Borelioza - Yango
80,75 zł 72,68 zł
szt.
QuinoMit Q10 Fluid 50 ml - Dr Enzmann
QuinoMit Q10 Fluid 50 ml - Dr Enzmann
525,40 zł
szt.
Zdrowie - witaminy z grupy B
Zdrowie - witaminy z grupy B

Zdrowie - witaminy z grupy B

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Nie stanowią jednorodnej grupy związków organicznych i mają różny skład chemiczny. W większości witaminy nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z zewnątrz. Niedobór witamin prowadzi do powstania wielu chorób, dlatego warto uwzględniać w diecie produkty bogate w te właśnie związki organiczne.

Witaminy z grupy B

Jednymi z najważniejszych substancji, które są niezbędne naszemu organizmowi są witaminy z grupy B. Wpływają one na układ nerwowy, serce, mięśnie, naczynia krwionośne, przemianę materii i samopoczucie. Należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie, nie są wytwarzane przez nasz organizm, ani w nim magazynowane. Występują w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Niedobór witaminy B może być spowodowany nieprawidłowym wchłanianiem jej z układu pokarmowego lub alkoholizmem.

Witaminy z grupy B wykazują szerokie spektrum działania, dlatego podzielono je w zależności od tworzącego je związku chemicznego i konkretnego wpływu na organizm. Witamina B dzieli się więc na kilka grup oznaczonych cyframi.

Witamina B1 - tiamina

Jest to pierwsza odkryta i nazwana witamina. W 1913 r. Odkrył ją polski biochemik Kazimierz Funk, to on również wprowadził pojęcie witaminy. Witamina B1 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, układu krążenia i przewodu pokarmowego. Korzystnie oddziałuje na nasze samopoczucie i koncentrację.

Niedobór powoduje zaburzenia ze strony układu nerwowego (choroba beri - beri), mięśniowego (osłabienie siły mięśniowej, drżenia, dystrofia), układu krążenia (niewydolność krążenia).

Występuje głównie w mięsie wieprzowym, wątrobie, drożdżach, orzechach, fasoli, kaszy gryczanej, ryżu, nasionach słonecznika dyni i sezamie.

Witamina B2 - ryboflawina

Witamina ta bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów. Bierze udział w syntezie hemoglobiny. Ponadto wspomaga regenerację skóry.

Niedobór objawia się głównie zapaleniem błon śluzowych, zapaleniem skóry, łysieniem, zapaleniem spojówek, zwiększoną wrażliwością na światło.

Witaminę B2 zawierają nabiał, jaja, ryby, warzywa liściaste, drożdże, grzyby.

Witamina B3 - niacyna, witamina PP

Jest niezbędna dla prawidłowej pracy mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Wpływa na przewód pokarmowy, kondycję skóry oraz obniża poziom cholesterolu. Witamina ta jest niezbędna do syntezy hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny i tyroksyny.

Niedobór wywołuje zmiany skórne (zaczerwienienie, pękanie, łuszczenie się naskórka), biegunkę, wymioty. Mogą również wystąpić zaburzenia psychiczne w postaci depresji, apatii, otępienia.

Źródłem niacyny są nabiał, jaja, drób, ryby, orzechy, zielone warzywa liściaste, ziemniaki.

Witamina B5 - kwas pantotenowy

Ta witamina jest niezbędna w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek oraz przenoszeniu energii. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, dba o utrzymanie w dobrej kondycji skóry i włosów (zapobiega powstawaniu zmarszczek, starzeniu się skóry, wypadaniu włosów). Ponadto bierze udział w syntezie hormonów nadnercza.

Niedobór witaminy B5 przekłada się na problemy z nauką, zaburzenia snu, zmęczenie i osłabienie. Może się pojawić zahamowanie wzrostu, sztywność stawów, zaburzenia czucia, drętwienie stóp.

Bogatym źródłem witaminy B5 są: mleko, żółtko jaja, wątroba, orzeszki ziemne, drożdże, brokuły, pomidory, rośliny strączkowe.

Witamina B6 - pirydoksyna

Witamina ta odgrywa ważną rolę w tworzeniu erytrocytów i przeciwciał. Pomaga w zaopatrywaniu komórek nerwowych w glukozę.

Niezwykle groźny jest niedobór witaminy B6, stanowi on bowiem jedną z przyczyn anemii (zmiany w czerwonym szpiku kostnym). Ponadto niedobór prowadzi do bolesnych skurczy mięśni, drętwienia rąk i nóg, osłabienia, zmian nastroju (lęk, rozdrażnienie, depresja).

Witaminę B6 uzupełnimy jedząc jaja, mlek, drób, ryby, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe, banany.

Witamina B7 - biotyna, witamina H

Wywiera korzystny wpływ na stan skóry, włosów i kości. Bierze udział w przemianie cukrów i białek, reguluje pracę gruczołów łojowych.

Niedobór prowadzi do zmian skórnych, wypadania włosów, rozdwajania paznokci. Zbyt mało witaminy B7 może być przyczyną podwyższonego cholesterolu.

Najwięcej biotyny występuje w żółtku jaja, wątrobie, otrębach, soi, grochu, pomidorach, czekoladzie.

Witamina B9 - kwas foliowy

Kwas foliowy polecany jest głównie kobietom ciężarnym, gdyż odpowiada on za prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu. Ponadto witamina B9 jest niezbędna w procesie krwiotwórczym zachodzącym w szpiku kostnym. Bierze udział w produkcji endorfin.

Niedobór tej witaminy prowadzi do anemii, zwiększa ryzyko chorób ze strony układu sercowo - naczyniowego, jest przyczyną depresji, zaburzeń pamięci, zmęczenia. Największym zagrożeniem jest niedorozwój łożyska, wady wrodzone płodu, a nawet poronienie.

W naturalnej postaci kwas foliowy występuje w mleku, żółtku jaja, wątrobie, zielonych warzywach liściastych (brukselka, szpinak, natka pietruszki), marchewce, dyni, morelach.

Witamina B12 - kobalamina

Witamina niezbędna w procesie krwiotwórczym. Oprócz tego konieczna jest w syntezie kwasów nukleinowych, niektórych lipidów i białek.

Niedobór witaminy B12 prowadzi do anemii złośliwej, jest przyczyną uszkodzenia układu nerwowego.

Uzupełnić niedobory można spożywając mleko, żółtko jaja, mięso, wątrobę, nerki, ryby, ostrygi.

Zdrowe proporcje

Obecność witamin jest niezbędna do prawidłowej pracy organizmu. Jednak groźny w skutkach jest nie tylko niedobór, lecz także nadmiar. Zapotrzebowanie na witaminy zależy od wieku i płci. Witaminy z grupy B występują w wielu produktach spożywczych, jednak przy zwiększonym zapotrzebowaniu na nie (okres dojrzewania, ciąża) konieczne bywa przyjmowanie preparatów witaminowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl