Producenci
Produkt dnia
Burak , czerwony od zdrowia!
Burak , czerwony od zdrowia!

Burak, czerwony od zdrowia!

 

Buraki zyskują wreszcie uwagę, na jaką tak naprawdę zasługują od lat i to nie tylko w kwestii codziennego menu. Zaczynając od kuchni naszych babć, aż po najnowsze trendy i najsłynniejszych światowych kucharzy. Z buraka zrobiono już wszystko: chipsy buraczane, grillowane buraczki, pierożki czy nawet buraczane ciasta i lody. Jednak dopiero niedawno liofilizaty z buraka robią zawrotną karierę. Całkiem zasłużenie!

Burak – synonim zdrowia

Od wielu lat konsumenci zdrowej żywności, czyli właściwie miliony osób na całym świecie przestawiają się produkty naturalne. Świetnym przykładem są tutaj chipsy z buraków, które są zdrową alternatywą dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych i idealnie pasują do rosnącego trendu przekąsek i żywności na bazie roślin.

Przecież buraki są jednymi z najwspanialszych pokarmów, zapewniających wiele korzyści zdrowotnych w każdym kęsie. Burak staje się wreszcie jednym z podstawowych produktów zaliczanych do tzw. Superfood.

Po za tym, staje się ważnym graczem w trendzie zdrowych soków i shake'ów, który doskonale daje sobie radę w konfrontacji z tzw. zielonymi sokami.

Burak – wartości zdrowotne

Dieta buraczana na pierwszym miejscu polecana jest jako naturalna odpowiedź dla chorych na niedokrwistość. Anemię charakteryzuje bowiem m. in. niski poziom hemoglobiny. Co zdarza się szczególnie często kobietom w ciąży lub w czasie karmienia, osobom po chemioterapii, czy chorym w okresie chemioterapii. Dotycz to także osób z charakterystycznym drętwieniem kończyn i tzw. efektem zimnych stóp. Doskonałą odpowiedzią może być tutaj Beta Cruenta Plus – tzn. Liofilizowany i dodatkowo micelizowany burak z eko upraw - w proszku.

Jego składniki, korzystnie wpływają na namnażanie erytrocytów, wzmocnienie organizmu, poprawiają pracę przewodu pokarmowego i nerwowego.

Burak dodatkowo:

  • stanowią wsparcie dla wzmocnienia odporności poprzez stymulację produkcji przeciwciał i białych krwinek,

  • zmniejszają ryzyko chorób serca, 

  • zwiększają wytrzymałość, 

  • kontrolują ciśnienie krwi,

  • stanowi unikalne źródło betainy, która pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych, chroni również narządy wewnętrzne,

  • mogą stanowić wsparcie z chorobą Alzheimera, 

  • mogą stanowić pomoc w zapobieganiu osteoporozie poprzez wzmacnianie kości 

Warto pamiętać, że sproszkowany sok z buraka to także gwarancja doskonale przyswajalnych witamin, minerałów i pierwiastków śladowych.

Burak – po co nam liofilizacja?

Po pierwsze produkt liofilizowany jest całkowicie naturalny. W tym przypadku liofilizowany burak zostaje w trakcie liofilizacji pozbawiony zawartej w nim wody, następnie głęboko zamrożony (temperatura wynosi minus 40 °C) i szybko wysuszony. Kiedy ponownie zalejemy go wodą lub innym płynem od razu odzyska walory odżywcze.

Zwykła żywność instant jest natomiast poddawana działaniu wysokich temperatur, poza tym często nasycona solą i szkodliwymi dodatkami. Posiada wtedy spulchniacze, tłuszcze trans, wzmacniacze smaku (glutaminian sodu), czy inne sztuczne substancję. Tymczasem żywność liofilizowana zachowa naturalny smak i wszystkie wartości zdrowotne bez chemii.

Badania wskazują, że rozdrobnione do postaci molekuł składniki odżywcze są doskonale przyswajane przez organizm, a w czasie liofilizacji usunięte zostają rakotwórcze azotyny. Warzywa czy owoce poddane liofilizacji nie tracą witamin i minerałów, czy ważnych substancji np. polifenoli.

Zaletą liofilizacji jest również to, że zamrożona w ten sposób żywność nie wymaga środków zapobiegających utlenianiu ani konserwantów. Liofilizowane produkty mają długi termin przydatności do spożycia (nawet do 25 lat).

Burak – po co nam micelizacja?

Micelizacja, to kolejny ważny proces maksymalnego rozdrobnienia produktu do postaci miceli tzn. najmniejszej postaci, która to forma pozwoli na dostarczenie organizmowi większej ilości witamin i substancji odżywczych. Okazuje się, że substancje poddane micelizacji wchłaniają się nawet 5 razy lepiej.

Dowiedziono, że im pokarm jest drobniej rozwarstwiony tym więcej organizm zdoła przyswoić zawartych w nim substancji.

Burak – skazany na sukces

Oczywiście nie tylko buraki są jednymi z najwspanialszych pokarmów na świecie, ale bez wątpienia zapewniają wiele korzyści zdrowotnych w każdym kęsie. Ich popularność stale rośnie, a ostatnio światowi producenci zdrowej żywności przyglądają się im znacznie uważniej niż do tej pory.

Zawartość naturalnych witamin, minerałów czy cennych substancji jest na tyle wysoka, że zainteresowanie wydaja się zupełnie uzasadnione.

Burak zawiera bowiem witaminy A, C, czy B6. Znajdziemy w nim takie składniki odżywcze jak: wapń, żelazo, białko, fosfor, cynk, błonnik, magnez, potas, miedź i mangan. Stężenie żelaza w liściach buraków jest o wiele wyższe niż w słynnym z jego zawartości szpinaku.

 foto: Image by PhotoMIX-Company on Pixabay 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl