Produkt dnia

Miody zdrowotne

 

Miody zdrowotne, lecznicze, naturalne

Miód to skarbnica wielu składników odżywczych o właściwościach leczniczych. Działa antybakteryjnie, wzmacnia organizm, przyśpiesza gojenie ran, a nawet obniża ciśnienie. W tej kategorii znajdziesz miody zdrowotne, lecznicze i naturalne, które bez wątpienia warto zaprosić do swojej kuchni.

Właściwości lecznicze miodu

Już w starożytności używano miodu w celach leczniczych. Miał być pokarmem nie tylko dla ciała, ale również dla duszy. Skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi, pomaga w walce z przeziębieniem jako naturalny antybiotyk, przyśpiesza gojenie się ran, działa przeciw biegunowo, a nawet hamuje procesy miażdżycowe. Dodatkowo leczniczy miód manuka pochodzący z Nowej Zelandii przyczynia się do leczenia wrzodów żołądka. Miód swoje działanie antybakteryjne zawdzięcza głównie enzymom pochodzącym z gruczołów ślinowych owadów, które przyczyniają się do jego produkcji. W naturalnym miodzie leczniczym znajdują się nie tylko substancje antybiotyczne takie jak lizozym i apidycyna, ale także wiele mikroelementów jak na przykład potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez.

Do czego stosować miody naturalne?

Zdrowe naturalne miody o właściwościach leczniczych swoje zastosowanie znajdują głównie w kuchni. Można je dodawać nie tylko do słodkich ciast, ale również doskonale sprawdzą się w roli marynaty do mięs oraz jako zagęszczacz do sosów. Naturalny miód jest także alternatywą dla wielu kosmetyków. Wykorzystuje się go jako składnik kremów odżywczych i innych produktów do pielęgnacji. Co najważniejsze, można go stosować podczas wymagających aktywnościach fizycznych, ponieważ zawarte w nim cukry szybko wzmacniają i pokrzepiają ludzki organizm.

Czym wyróżnia się miód naturalny?

Pierwsze co odróżnia miód naturalny od sztucznego, jest jego skład. Sztuczne miody są produkowane głównie z sacharozy i są pozbawione wszystkich zdrowotnych substancji w miodzie naturalnym. Miody naturalne posiadają kremową konsystencję, mocny charakterystyczny zapach kwiatów lub ziół, są lepkie i nie ulegają spienieniu. Dzięki prostemu testowi, który możesz wykonać samodzielnie w domu, łatwo rozpoznać czy masz do czynienia z miodem naturalnym, czy sztucznym. Wystarczy nabrać odrobinę produktu na łyżeczkę i zanurzyć go w zimnej wodzie. W przypadku kiedy kleik szybko się rozpuści, niestety miód jest sztuczny. Warto zatem sięgać jedynie po naturalne, zdrowe miody, a takie właśnie znajdziesz w poniższej kategorii.

Jakie są rodzaje miodów?

Miody naturalne znacząco różnią się od siebie pod względem konsystencji, koloru, smaku oraz procesu krystalizacji. Można wyszczególnić trzy rodzaje miodów: nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe. Nektary występują pod postacią słodkiego płynu. Wyróżniają się na tle innych intensywnym aromatem oraz delikatnym i łagodnym smakiem. Miody spadziowe są konsystencji lepkiej cieczy, którą najczęściej produkują drobne owady. Zawiera w sobie takie substancje jak aminokwasy, związki azotowe, garbniki, żywice, które decydują o jego właściwościach leczniczych. Natomiast miody nektarowo-spadziowe łączą w sobie bogactwa nektarów i wartości lecznicze produktów spadziowych.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl