Producenci
Produkt dnia
Borrelin 6™ - 100 Kapsułek Borelioza - Yango
Borrelin 6™ - 100 Kapsułek Borelioza - Yango
80,75 zł 73,48 zł
szt.
QuinoMit Q10 Fluid 50 ml - Dr Enzmann
QuinoMit Q10 Fluid 50 ml - Dr Enzmann
525,40 zł 494,98 zł
szt.
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest doskonałym i naturalnym wyrobem produkowanym przez pszczoły żywiące się kwiatami rzepaku oleistego. Miód ten ma białą, kremową, gładką konsystencję, która będzie wyśmienicie smakować na kromce chleba, w ciepłym kubku dobrej herbaty lub w innym połączeniu, które potrzebuje nuty naturalnej słodyczy.

Miód rzepakowy a zwykły” miód

Większość miodu rzepakowego jest sprzedawana jako produkt surowy, jest to kluczowe, ponieważ miód surowy ma zazwyczaj wiele korzyści zdrowotnych, które są zmniejszone lub wyeliminowane podczas procesu pasteryzacji, któremu poddawany jest zwykły miód.

Pasteryzacja i uszlachetnianie typowego miodu z supermarketu odbywa się przed pakowaniem go do sprzedaży. Robi się tak, aby produkt był bardziej atrakcyjny wizualnie, ale niestety poprzez udoskonalenie jego wizerunku traci wiele korzyści, które czynią miód tak wyjątkowym produktem. Surowy miód rzepakowy jest tylko nie wielce odfiltrowany w celu usunięcia pozostałości pyłku i wosku pszczelego.

Kulinarne zastosowania miodu rzepakowego

To bardzo uniwersalny rodzaj miodu, doskonale nadaje się do smarowania na tostach, bezpośredniego spożycia lub jako dodatek np. do wypieków. Miód rzepakowy to umiarkowana słodycz, intensywność smaku i wyjątkowy profil smakowy.

Korzyści zdrowotne

Oczywiście, długa lista zalet dla naszego zdrowia, które wiążą się z tą odmianą, sprawia, że jest ona popularna również z tych powodów. Oprócz spożywania jej dla przyjemności lub w celach terapeutycznych, niektóre osoby stosują ją miejscowo dla swojej skóry lub jako miejscowy środek antyseptyczny.

Surowy miód rzepakowy ma bogate właściwości lecznicze, jest szczególnie zalecany do leczenia problemów zdrowotnych związanych z nerkami. Olej rzepakowy, zawiera elementy niezwykle ważne dla rozwoju kości. Z tego powodu miód rzepakowy może być pomocny w leczeniu osteoporozy. Pomaga również w regeneracji i utrzymaniu elastyczności ścian naczyń krwionośnych. Spożycie miodu rzepakowego chroni wątrobę, śledzionę i trzustkę przed różnymi chorobami. Ze względu na bardzo niską kwasowość jest polecany osobom cierpiącym na zgagę.

W porównaniu z innymi odmianami miodu surowego, miód rzepakowy ma stosunkowo niski poziom aktywności antybiotykowej. Może być jednak stosowany zewnętrznie do leczenia oparzeń i chorób skóry, ponieważ, jak wykazano, przyspiesza gojenie się ran, oczyszcza i zapobiega infekcjom. Inne, znane działanie miodu rzepakowego to:

 

  • Zmniejszenia czasu trwania biegunki

  • Zapobieganie refluksom

  • Łagodzenie objawów przeziębienia i kaszlu

 

Obfitość witaminy E w tym naturalnym produkcie ma pierwszorzędne znaczenie, jeśli chodzi o spowolnienie procesu starzenia się skóry, która w wyniku spożycia miodu rzepakowego będzie wyglądała na witalną i zdrową.

Jak pszczoły produkują miód rzepakowy?

W momencie, gdy pszczoła miodna zbierze nektar rzepakowy, zostaje on zmieszany z enzymem wytwarzanym przez te pożyteczne istoty. Sam enzym nazywany jest inaczej inwertazą lub "enzymem pszczelim", który wydzielany jest z gruczołów pszczoły miodnej. Po powrocie do ula pszczoły przekazują nektar rzepakowy za pomocą swoich pysków, tym samym mieszając go dalej z enzymem zmniejszając zawartość wody i przekształcając nektar w miód.

Następnie pszczoły odkładają miód rzepakowy do komórek woskowych, ale w tym momencie zawartość wody jest jeszcze zbyt wysoka. W celu jej obniżenia, pszczoły miodne trzepotają skrzydłami nad nad komórkami woskowymi. Wygenerowane w ten sposób ciepło odparowuje część wody. Po zakończeniu tego procesu miód rzepakowy będzie zawierał mniej więcej 20% wody.

Aby wyprodukować miód rzepakowy, pszczelarze umieszczają swoje ule w gęstej koncentracji rzepaku lub w jego pobliżu. To z kolei pozwala pszczołom zapylać i ekstrahować nektar rzepakowy, dzięki czemu produkowany miód będzie miał wysokie stężenie rzepaku, co wpływa na powstanie miodu jednokwiatowego.

Oczywiście produkcja miodu rzepakowego ma zarówno zalety, jak i wyzwania dla pszczelarzy. Zaletą jest to, że rzepak można sadzić jesienią do wiosennych zbiorów, a na wiosnę do późnych letnich zbiorów. Oznacza to, że w ulu można produkować rocznie dwie tury miodu rzepakowego.

Jest to szczególnie atrakcyjne z uwagi na duże przepływy nektaru przez rzepak, które prowadzą do wyjątkowo dużych plonów miodu. Jednakże miód rzepakowy krystalizuje się szybko i może być trudny do ekstrakcji. Dlatego wymaga uważnego obserwowania uli i zbierania plastrów miodu zaraz po ich zamknięciu.

Po zebraniu plastra miodu, miód jest zazwyczaj ekstrahowany w ciągu jednego dnia i natychmiast sprzedawany. Wynika to z faktu, że standardowy miód rzepakowy krystalizuje się w słoiku w ciągu 3 do 4 tygodni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl