Producenci
Produkt dnia
Maca - czym jest? Suplement diety
Maca - czym jest? Suplement diety

Maca - czym jest? Suplement diety

Tematy związane z pojęciem zbilansowanej diety w XXI wieku przyciągają wielu zwolenników, którzy chcieliby pogłębić swoja wiedze na wszelkie powiązane z nią tematy. Składa się na to wiele czynników, ale głównym z nich jest dostęp do mediów i sprawdzonych źródeł, z których możemy czerpać wiedze. Najistotniejszymi aspektami w celu nauczenia się racjonalnego odżywiania oraz dbania o własne zdrowie, będą podstawy, którymi powinien kierować się każdy człowiek, a mianowicie świadome wybory żywieniowe, aktywność fizyczna oraz odpowiednia ilość nawodnienia naszego organizmu.

Poza tym wszystkim warto jednak również pamiętać o odpowiedniej suplementacji, która jest w stanie zapobiec wszelkim niedoborom.  Wspomaganie swojego organizmu jest bardzo ważne i ma wpływ na wiele pozytywnych zmian, jakie w nim zachodzą. Jednym z suplementów, na który warto zwrócić uwagę poprzez szereg pozytywnych aspektów, jakie może zdziałać w ludzkim organizmie jest roślina maca.

Czym jest maca?

Maca jest rośliną, którą można zażywać w postaci suplementów diety. Jej korzeń, nazywany peruwiańskim żeń-szeniem, uchodzi za naturalne lekarstwo. Jak sama nazwa wskazuje, pozyskuje się ją w Peru, a konkretniej - w Andach. Można natknąć się na macę uprawianą również w Brazylii, choć to Peru przeważa w tej kwestii. Z wyglądu maca przypomina rzodkiew czy rzepę, jest z resztą z nimi spokrewniona. Korzenie macy mogą być bardzo różnorodne. Występują w wersji trójkątnej, kulistej, płaskiej okrągłej, a nawet prostokątnej. Macę wyróżnia się ze względu na kolory - półfioletowy, czarny, purpurowy oraz kremowo-żółty. Temperatura w sezonie wegetacyjnym macy waha się od -2°C do -13°C. Maca jednak należy do roślin bardzo odpornych na mróz. Kiedyś przygotowanie terenu do uprawy macy odbywało się ręcznie, dziś stosuje się już orkę traktorową. Co ciekawe, pola tej rośliny nawożone są obornikiem alpak oraz owiec.

Pestycydy? Nie w tym przypadku

Cała magia i wyjątkowość, która wyróżnia roślinę macy kryje się w tym, że w większości przypadków do jej uprawy nie stosuje się pestycydów ani nie pieli się jej, co daje możliwość powstania jednego z najlepszych i najbardziej wartościowych suplementów. W miejscu upraw panuje klimat, który uniemożliwia istnienie większości szkodników i chwastów. Z racji tego, prawie wszystkie są ekologiczne. W celu odstraszania szkodników przez macę, często hoduje się ją z ziemniakami.

Naturalny lek na wiele dolegliwości

Maca słynie nie tylko przez wzgląd na swoje wartości zdrowotne w postaci minerałów, ale również z dużej zawartości białka. W 100 g tej rośliny znajduje się go nawet 40 g. Ze względu na to bywa ona porównywana do roślin strączkowych, znanych jako odpowiedników zamiennika mięsa, tak wiec wpasowuje się w wymagania osób z dieta weterańska . Osoby trenujące fizycznie szczególnie cenią sobie dana zaletę, ponieważ białko jest jednym z najważniejszych dla nich makroelementów . Maca zawiera również witaminy z grupy B, odpowiedzialne za działanie układu krwionośnego. Są tam również żelazo, potas, cynk, wapń, fosfor, węglowodany, sód i jod. Jest źródłem witaminy C, ma jej w sobie naprawdę dużo. Zawiera też witaminę A, D i E.

Alkaloidy, kwasy tłuszczowe, beta-ekdyzon, saponiny, garbniki i aminokwasy to składniki, które również znajdziemy w macy. Jak widać, jej wnętrze jest naprawdę bogate. Wpływa to na zwiększenie energii oraz gęstości kości. W dużym stopniu zapobiega złamaniom i zmniejsza ryzyko osteoporozy. Przyspiesza też proces gojenia się stawów i kości po złamaniach. W przypadku macy w proszku, zaleca się spożycie od 3 do 5 gram.
Poza wszystkimi wartościami zdrowotnymi, maca uchodzi też za afrodyzjak. Mówi się, że zwiększa libido.

Ze względu na swoje bogactwo składników, maca zalecana jest dla osób zmagających się z anemią, cierpiących na brak energii w ciągu dnia. Jest też odpowiednia dla sportowców oraz wegetarian i wegan, uzupełnia bowiem szereg witamin straconych na treningu bądź witaminy z grupy B, które zawarte są głównie w mięsie, ale również zapewnia idealne źródło białka, a wiec i w przypadku witamin jak i makroelementu będzie dobrym zamiennikiem. Maca pomaga uporać się z efektami ubocznymi menopauzy, dlatego zaleca się jej stosowanie bardziej niż leków.

Postacie macy

Maca występuje najczęściej w postaci proszku. Można go wykorzystać w różnych przepisach obiadowych, dodać do kanapek czy sałatek. Co ciekawe, macy często używa się też do wytwarzania alkoholu. Jest szeroko dostępna w sklepach i marketach, można zamówić ja również przez wiele stron internetowych.

Maca z pewnością jest roślina godna polecenia, ze względu na fakt, że bogactwo jej składników zostawia w tyle wiele innych roślin, bardziej powszechnych i używanych w kuchni częściej. Ma ona pozytywny wpływ na ogromną ilość części naszego organizmu. Jednocześnie niwelując zmęczenie, wpływając na kości, stawy, układ krwionośny, odporność, mając w sobie masę witamin i minerałów, jest zdolna do ogromnej poprawy stanu zdrowia nie tylko fizycznego, ale też psychicznego. Nie od dziś wiadomo, że większa siła i lepsze samopoczucie wpływa korzystnie na psychikę człowieka. Z tego właśnie powodu, każdy powinien spróbować działania tej drogocennej rośliny. Już po niedługim czasie włączenia jej w dietę, organizm odczuje różnicę oraz poprawę w codziennym funkcjonowaniu. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl